Výhled na hrad

Návrh rodinného domu do Ledče nad Sázavou.

Návrh byl zpracován v průběhu roku 2019.

Rodinný dům je v klidné čtvrti, na velmi svažitém a relativně malém pozemku. Je zde ale krásný výhled na hrad. Tento výhled je jedním ze zásadních aspektů celého projektu. Bohužel je to pohled směrem na sever a protože majitelé chtějí, aby slunce procházelo do prostoru, kde budou trávit čas, tak je ve střeše takový střih, kterým jde světlo dovnitř. Cílem bylo udělat velmi kompaktní dům, jehož fungování bude jednoduché, takže se skládá z centrální obytné místnosti, dvou pokojů, koupelny a skladovacích prostorů. Ve spodním rohu zahrady bude postavený skleník, který bude jakýmsi záchytným bodem, který udrží energii v zahradě a vymezí tak prostor k životu.

Z ulice je dům dost uzavřený, vypadá dost nízký, bez oken, bez kontaktu. Přes ulici má několika metrovou betonovou opěrnou zeď, nad kterou jsou postaveny docela ošklivé domy. Proto výhledy na jižní stranu nejsou. Je zde jen záclona z cihel, která pouští do zádveří rozptýlené světlo. V některé roční a denní době budou vidět i samotné paprsky. Jak projdete chodbou, tak se začne strop zvedat, dveře zvyšovat, objem zvětšovat a přijdete do středu domu, kde se asi nejspíš začnete rozhlížet kolem sebe a snažit se pochopit co kam a odkud vede. Dům je ale geometricky dost strohý. Půdorys je ve čtverci a z jednoho rohu jsou opisovány kružnice, které ukrojí stěnu do zahrady a rozříznou střechu.

Date

5.1.2020